پیامبرٍﷺ را آنگونە کە هست نە آنگونە کە گفتەاند بشناسیم!

پیامبرٍﷺرا آنگونە کە هست نە آنگونە کە گفتەاند بشناسیم!

اگر به تاریخ بزرگ مردان تاریخ جهان بنگریم و زندگی نامه آنها را مطالعه و بررسی نماییم در خواهیم یافت که بزرگی و عظمت آنها تنها در یک وجهه و رسته بوده است مانند: سقراط ، فیثاغورس یونانی، کونفیسوس چینی، شاملیون آمریکایی، میرابوی فرانسوی، و کاریبالد ایتالیایی و کوتم هندی که هر کدام از این دانشمندان در یک رشته متخصص بودند.

پیامبرٍﷺ را آنگونه که هست نه آنگونه که گفتەاند بشناسیم

 

 

اگر به تاریخ بزرگ مردان تاریخ جهان بنگریم و زندگی نامه آنها را مطالعه و بررسی نماییم در خواهیم یافت که بزرگی و عظمت آنها تنها در یک وجهه و رسته بوده است مانند:  سقراط ، فیثاغورس یونانی، کونفیسوس چینی، شاملیون آمریکایی، میرابوی فرانسوی، و کاریبالد ایتالیایی و کوتم هندی که هر کدام از این دانشمندان در یک رشته متخصص بودند.

ولی در مقابل اگر نگاهی به تاریخ بیندازییم، می‌بینیم که در طول تاریخ نبوت‌ها و ادیان، حیات طیبه و تعالیم زیبای پیامبر گرامی اسلام سراسر توأم با رأفت و مهربانی بوده است؛  به گونەای که شخصیت باعظمت و تعالیم برجسته و جاویدان ایشان، تحول جدید و حیات و نشاط تازەای به بشریت ارزانی داشت و آن را از چنگال معضلات، نگرانی‌ها و رنج‌های بسیار رهایی بخشید و سبب گشت باران‌های رحمت، برکت و سعادت بر سرزمین خشک و بی آب و گیاه بشریت ببارد و آن را سرسبز و خرم نماید.

آری… بزرگی و عظمت پیامبر اسلام ٍﷺ به اندازه جهان  بی پایان است که: این طرف و آن طرف آن ناپیداست به گونەای که هر روز از عظمت و بزرگی وی برای اندیشمندان آشکار می‌گردد. این چنین است که انسان نمی‌داند از کدامین جهت درباره پیامبرٍﷺسخن بگوید. زیرا قضاوت در مورد شخصیتی به عظمت رسول اللهٍﷺ کار چندان آسانی نیست، شخصیتی که خداوند متعال او را با وصف ” و انک لعلی خلق عظیم “ستوده و او را الگوی برتر و تجسم همه خوبی‌ها معرفی کرده است.

آری… اگر به مهربانی، بخشش، مغفرت، مردانگی، متانت، دست و دل پاکی، مردم داری، یتیم نوازی و دادرسی وی نگاه کنیم می‌گوییم: این پیامبر اسلام است که اولین سرمشق رفتار، گفتار و کردار و خوی نیک در جهان است.

اوضاع سیاسی و اجتماعی جهان در عصر نبوت

آنچه در زندگی رسول اللهٍﷺ  به عیان می‌بینیم، این است که در مدت( ۲۳ سال) با بینش سیاسی مدبرانه و شخصیت ممتاز خویش در مسألەی اختلافات چالش برانگیز طایفه عرب توانست محبت را جایگزین نفرت و عزت را جایگزین تحقیر و صلح و دوستی را جایگزین جنگ و دشمنی نماید و آنها را به جامعەای یکدل، هم فکر و هم هدف‌دار تبدیل کند و عداوت و دشمنی میان آنان را از بین ببرد و دین و جامعه و دولت متحدّی را ساخت.

اولین ارمغان ارزندەای که پیامبر اسلام ٍﷺ آن را به بشریت هدیه کرد عبارت بود از قانون و آئینی که عقیده خالص توحید را در سرلوحه برنامەهایش قرار داده بود؛ عقیده انقلابی و معجزه آسا، مملو از نیرو و حیات، دگرگون کننده اوضاع و شرایط، کوبنده معبودان باطل و چنان قانونی که بشر هرگز مانند آن را نیافته و تا قیامت نخواهد یافت که باعث دوام آنها تا روز قیامت می‌باشد.

علاوه بر این پیامبر اسلام ٍﷺحامل پرچم امنیت و همزیستی مسالمت آمیز – میان ملت‌ها و ملیت‌ها – است؛ زیرا برای بشریت منشأ نور و هدایت و خیر و برکت بوده است. به طوری که اگر در مراکش به مسلمانی ظلم و ستم می‌شد در اندونزی برای وی غمگین و ناراحت می‌شدند، اگر به این وجهه از زندگانی پیامبر نگاه کنیم می‌گوئیم: این پیامبر اولین سیاستمداری است که همه زندگانی خویش را صرف شناخت ذات و خوی آدمیان کرد تا بداند باید به اندازه فهم وجودی آنها سخن بگوید تا به درون دل آنها نفوذ کند. اگر به خداپرستی پیامبر ٍﷺنگاه کنیم می‌بینیم که هر روز روزه می‌گرفت و در شبانگاه به نماز شب می‌ایستاد آنقدر در نماز به قیام می‌ایستاد که پای مبارکش ورم می‌کرد و بیشتر اوقات خویش را به عبادت الله سپری می‌نمود، شب‌ها بیدار و در حال رکوع و سجده بود؛ با نگاه به این صحنه می‌گوییم : پیامبر اولین خداپرست جهان است و کاری جز خداپرستی نمی‌داند.

با نگاه به آمادگی و دانایی پیامبر اسلام درباره علوم و فنون نظامی که چگونه افراد و سربازانش را بمانند یک رهبر بزرگ جنگی سامان دهی می‌کند می‌گوئیم: پیامبر اسلام اولین جنگجوی لشکر شکن است و تمام عمر خود را در جنگ صرف کرده است و تنها در علوم نظامی بهره برده است.

اگر به سخنان گوهر بار ایشان بنگریم که در باره اجتماع و جامعه با کلام زیبا و دل چسب که به هر دل و درونی نفوذ میکند، می‌گوییم: پیامبر اولین دانشمند جامعه شناسی بوده که همه زندگی خویش را در این راه صرف کرده است.

اگر به سخنرانی‌ها و خطابەهای ایشان بنگرییم که ۱۴۰۰ سال پیش با گفتاری رنگارنگ و گرم به دل و درون آدمی نفوذ کرده و بر آن تأثیر گذاشته است به طوری که بسیاری از بزرگان و رهبران عرب از حضور در محافل پند و اندرز ایشان هراس داشتند که مبادا با ورود به این محفل دلشان نرم و اسلام  بیاورند و مسلمان شوند می‌گوئیم: پیامبر اولین خطیب و سخنران در جهان است و فقط در آن کار تخصص دارد  که هیچ استاد و درس خواندەای از متبحران و کارکشتگان زبان عربی از آن برخوردار نبوده است .

اگر به طبابت و پزشکی پیامبر نگاه کنیم، بویژه آنگاه که علوم روزگار ما سخنان او در این باره را تأیید نموده و از اخبار غیبی نیز به شمار نمی‌آیند؛ با خود می‌گوییم او – رسول الله ٍﷺ– یک پزشک متبحر و متخصص بوده است.

آری…در شرایطی که امکاناتی وجود نداشت و بیسوادی در صحرای گرم و سوزان عربستان بیداد می‌کرد و از سواد و خواندن و نوشتن خبری نبود پیامبر این گونه در علوم پزشکی ید طولای خود را به ما نشان می‌دهد.

اگر به فرمایشات گوهر بار ایشان در مورد سلامتی و طب توجه کنیم، بویژه سخنانی که توجه همه را جلب می‌کند درخواهیم یافت که امروز کشفیات روزگار ما خود برهانی است بر صدق رهنمود حدیث شریف نبوی، این جاست که با خود می‌گوییم : پیامبرٍﷺ اولین حکیم و طبیب جهان بوده که تمام عمر مبارکش را در راه کشف بیماری‌ها و درمان آنها گذرانده است.

اگر نگاهی به علم ریاضیات و نجوم شناسی پیامبر اسلام بیافکنیم در می‌یابیم که چطور از آسمان و زمین، خورشید و ماه، وجود ستارەها، روشنایی آنها و رفت و آمدها  و ستارەها سخن به میان آورده است می‌گوئیم: پیامبر اسلامٍﷺ اولین منجم تاریخ بوده و فقط در این زمینه آگاهی داشته است.

اگر نظری بر علم و آگاهی پیامبر در مورد چگونگی تغییرات جوی آب و هوا بیاندازیم درمی‌یابیم که چطور در مورد صاعقه، برف و باران، رعد و برق توضیح می‌دهد می‌گوئیم : پیامبرٍﷺ تنها دانای علم و اولین فضانوردی است که خود به کرەی ماه سفر کرده و آن را کشف کرده است.

اگر به قوانین و دستورات زیبا و حکیمانەی ایشان نگاه کنیم که سراسر مایه خوشبختی و کامیابی بنی آدم است می‌گوئیم: پیامبرٍﷺ اولین قانون گذار در تاریخ است و شب و روز در این راه تلاش کرده است .

اگر به تماشای محاکمات و قضاوت‌های ایشان بنشینیم که در آن همیشه مسلمانان سؤالات بسیاری در بابت نماز و روزه، حج و زکات، خرید و فروش، رهن و اجاره، ازدواج و طلاق، تقسیم ارث و میراث، دعوا و مناظره، جنایات و قصاص می‌پرسیدند که پیامبرٍﷺ در مورد آنها پاسخ می‌داد، می‌گوئیم: پیامبر اولین حقوقدان جهان است و تمام عمر مبارک خود را صرف آن کرده است و تنها در کلیات حقوق خبره می‌باشد.

تبلور رحمت در تربیت و تعلیم رسول اللهٍﷺ

زمانی که ابر سیاه جاهلیت، آسمان شبه جزیره را پوشانیده بود و در آن فضای خشن و مملو از گمراهی، انحراف، جنگ‌های خونین، غارت و زنده به گورکردن دختران، مرگ وجدان و نابودی اخلاق بود، آن حضرت مرتبه انسان را تا جایی بالا برد که او را خلیفه الله و نایب خداوند معرفی کرد .

نبی مکرم اسلام ٍﷺ بر پایه چنین دیدگاهی، زنی مانند حضرت عایشه(رضی اللہ عنها) را تربیت نموده است. که بعد از رحلت آن حضرت به آموزش و تعلیم مردم می پرداخت؛ چرا که رسول خدا فرموده بود: نصف اسلام از زبان حضرت عایشه (رضی اللہ عنها) فرا گیرید.  و در واقع هر آنچه که بزرگان نمی‌دانستند را از حضرت عایشه(رض) می‌پرسیدند.

رسول الله مردانی چون حضرت ابوبکر(رضی اللہ عنہ )، عمر، عثمان و علی و عباس و معاویه، عمر و عاص را به بار آورده است.

اگر می‌بینیم تاریخ جهان از دانایی و توانایی و هوشیاری آنها سخن می‌گوید باب خود می گوئیم: پیامبر اولین بانی تعلیم و تربیت است که توانست این اعراب بادیه نشین را تربیت نموده و از آن ها جامعەای درست کرد که تاریخ همچون آن را به خود ندیده است،  اصحابی که عاشق رسول‌اللەٍﷺ بودند… بعد از رحلت پیامبر اکرم ٍﷺ هفت تا هشت قرن پرچم اسلام را از چین تا اسپانیا و کنارەهای دریای اطلس و از قازون تا دریای هند برافراشتند، همه تاریخ شناسان و علما و فلاسفه جهان از گسترش آیین اسلام در این مدت کم آشفته و متحیر شدند.

آری پیامبرٍﷺهم زمان خداپرست، سیاست مدار، فرمانده و رهبر، خطیب، پزشک و عالم اجتماعی ، حقوقدان و قانونگذار، نجوم شناس، رهبر و پادشاهی بزرگ است.

دریای عظمت و بزرگی پیامبر اسلامٍﷺ بە اندازەای عمیق و بی پایان است  که اگر هزاران دانا و فیلسوف در دنیا گرد هم آیند نمی‌توانند این دریایی بی پایان را در نوردند.

چه دلیلی محکم تر و راسخ تر دال بر صداقت رسالت پیامبر اکرم و گرامی جهان وجود دارد، که بدون حامی و پشتیبان در صحرای گرم و سوزان عربستان در میان بت پرستانی جاهل چنین انقلاب بزرگی را به راه انداخت و در زمانی کوتاه دین و آیین مرسوم آن زمان را از میان برداشت و آیین و روش پاک خود را در دل و درون جامعه جا داد؟

تا آنجا که هر روز نام این پیامبردر تمام گوشه و کنار جهان، در طول شبانه روز پنج بار نام پیامبرٍﷺدر کنار نام خداوند بر زبان جاری می شود.

و هر چه اندیشمند و فلاسفه ی با انصاف در روی زمین وجود دارد به هنگام شنیدن نام مبارک پیامبرٍﷺسر تعظیم و حیا و شرم فرو می‌آورند.

سرور کائنات ٍﷺآن شمع فروزان هدایت با توسل به مهرورزی و رأفت، دەها هزار صحابی را بسان پروانەی عاشق، پاک باختەی خویش گرداندند.

ان انکرت فتر ما فیک من شیم

فما بذی شیهه من یذکر الشیعا

نویسنده : ماموستا محمد خال

ترجمه: عبدالله علیپور
منبع: سۆزی میحڕاب